MLADI MAJSTORI BADMINTONA DONELI SRBIJI DVE ZLATNE I ČETIRI BRONZANE MEDALJE NA MEĐUNARODNOM TURNIRU U NOVOM SADU

Na turniru "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023”, održanom od 22. do 25. juna u SC "Slana bara" u Novom Sadu takmičari iz Srbije osvojili su šest medalja – dve zlatne i četiri bronzane medalje

Sportski badminton spektakl "Serbian U17 & Youth International”, koji je održan uz podršku Ministarstva sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada, pod okriljem Evropske badminton konfederacije, okupio je mlade iz čitave Evrope 11. put za redom, a ovogodišnji turnir premašio je sva očekivanja i rekorde iz prethodnih godina, okupivši u Novom Sadu gotovo 600 takmičara i trenera iz 26 zemalja i više od 1.000 učesnika.

Takmičari iz Srbije ostvarili su vrhunski rezultat u žestokoj konkurenciji i time su još jednom potvrdili da Srbija ima dobru perspektivu i u badmintonu.Igrači uzrasta od 11 do 15 godina koji su otvorili takmičenje Serbian YOUTH International, svojim umećem uspeli su da osvoje čak šest medalja. Teodora Latas je Srbiji donela zlato, i to u kategoriji ženski singl do 15 godina (U15). Zlatnu medalju je osvojila i Anica Lazović koja se izdvojila u mešovitoj kategoriji do 9 godina “Play for fun” (U9). Briljirali su i Staša Lazović koja je osvojila bronzanu medalju u kategoriji ženski singl do 11 godina (U11), Mihajlo Pantić koji je osvojio bronzu u kategoriji muški singl do 11 godina (U11), kao i dva para – Miona Barišić i Marija Savić (U11), ali i Lena Brkić i Maša Golubović (U11) koje su Srbiji izborile po bronzanu medalju u ženskom dublu za uzrast do 11 godina.

Najbolje rezultate na turniru Serbian YOUTH International zabeležila je Bugarska sa osvojenih 12 medalja, od čega su takmičari ove zemlje osvojili četiri zlata, tri srebrne medalje i pet bronzanih u kategorijama U11, U13 i U15.  Dok su se u okviru takmičenja Serbian U17 International (do 17 godina) najbolje pokazali izgrači Francuske (šest medalja), Turske (pet medalja), Rumunije (tri medalje).

I ove godine, dodeljena su posebna priznanja: Anici Lazović iz Srbije za najmlađeg učesnika turnira; Vladu Dehelanu iz Rumunije za najredovnijeg učesnika turnira (učestvovao je na svakom turniru od 2013. do 2023. godine); Maksim Jakob iz Rumunije najuspešniji je takmičar u okviru Serbian YOUTH International, budući da je ove godine osvojio dve zlatne medalje u dve kategorije; Elifnur Demir iz Turske najuspešniji je takmičar u okviru Serbian U17 International sa osvojenom jednom zlatnom i jednom srebrnom medaljom.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovog badminton spektakla, priznanja su najuspešnijim takmičarima  uručili pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder, član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, član UO Paraolimpijskog komiteta Srbije Nemanja Radović, Zorana Godošev iz kompanije Algotech i Radomir Jovović predsednik UO Badminton saveza Srbije.

Pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar istakao je da srpski igrači beleže fantastične rezultate, da su dospeli na vodeće pozicije evropskih i svetskih rang listi, što je pokazatelj da se u ovom sportu dobro radilo. Sa njim se složila i Aranka Binder iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. “Badmintonom se bavi manji broj ljudi, i upravo zato je lepota kad krećemo da podržavamo mlade pa za deset ili 15 godina dobijemo olimpijskog šampiona. To je prava stvar”, rekla je Binder.

Predsednik UO Badminton saveza Srbije Radomir Jovović je istakao da je turnir u Novom Sadu već godinama jedan od najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade.

Mi sa pravom ovo takmičenje zovemo ‘evropskim prvenstvom u malom’, jer smo ugostili takmičare, trenere i zvanične predstavnike 26 država – od Jermenije, Luksemburga, Nemačke do Kipra, Estonije, Gruzije, Francuske, Holandije… Ovo je ‘turnir u velikom’ kada je reč o formatu, obimu, organizaciji takmičenja, kvalitetu takmičara, koji baš na ovom mestu stasavaju kao igrači. Dobijanjem statusa Grand Prix takmičenja i zvanično je potvrđeno da je turnir, koji organizujemo više od deset godina, najbolje evropsko takmičenje za mlade.”, rekao je Jovović.

Organizatori badminton turnira u Novom Sadu su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, a ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023’’ podržale su kompanije i institucije: VICTOR, Tin Šped, Beoexpo System, Algotech, Coca Cola HBC Srbija, Bambi, Lenovo Srbija, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada.

Sve rezultate sa Serbian YOUTH International Novi Sad 2023 možete videti na sledećem LINKU.

Sve rezultate sa Serbian U17 International Novi Sad 2023 možete videti na sledećem LINKU.